Nieuws
Comm’sa lanceert het kunstproject De Ontsnapping

Het project ‘De Ontsnapping’ werd bedacht door kunstenaar en wielerliefhebber
Erik Nagels. Hij herinnerde zich de kleine, naïef vormgegeven, felgekleurde plastic speelgoedrennertjes die in de jaren 1960 of ‘70 in de trommels met waspoeder zaten.
De kinderen waren er gek op, verzamelden zoveel mogelijk rode, gele, blauwe en groene rennertjes en speelden er hun eigen Ronde van Vlaanderen, Ronde van Frankrijk of Giro mee.
Erik droomde ervan om die kleine speelgoedrennertjes een tweede leven te geven, maar ditmaal levensgroot en middenin de echte wielerwereld.

Zijn vriend Jan Van den Bossche wees hem op de geplande festiviteiten voor 100 jaar Ronde van Vlaanderen en introduceerde het project bij Comm’sa. Wij waren onmiddellijk voor het concept gewonnen, zegden onze steun toe en van het een kwam het ander: Comm’sa diende een dossier in bij Toerisme Vlaanderen en ontving via het Impulsprogramma Wielererfgoed & De Ronde 100 de nodige zuurstof om met De Ontsnapping aan de start te verschijnen.

De Ontsnapping bestaat uit een peloton van 72 levensgrote speelgoedrenners in polyester, in dezelfde felle kleuren en met dezelfde naïeve vormgeving als weleer. Onder het motto Flanders’ art of Cycling promoten we de typische Vlaamse wielercultuur in binnen- en buitenland: onze renners snellen over de groene heuvels, dokkeren over kasseistroken, rijden door dorpen, snijden door de lintbebouwing, houden halt voor een gesloten overweg, passeren juichende toeschouwers, begroeten hun fans in de supporterscafés of blazen uit bij een frituur. Ze nemen deel aan de Vlaamse voorjaarskoersen en rijden een verrassend parcours in de Vlaamse kunststeden en aan de kust.

Ondertussen heeft De Ontsnapping al een mooi parcours afgelegd, zie Facebook. Check de kalender op de website als je de renners weldra in ‘levende’ lijve wil ontmoeten.